A sikeres álláskereséshez ismernünk kell önmagunkat (tudnunk kell, mik az erősségeinek, a gyengeségeink, mit tudunk, mire vagyunk képesek, mit csinálnánk szívesen) és a lehetőségeket (a mi tudásunkkal, képességeinkkel milyen munkák végezhetők, milyen munka felel meg az érdeklődésünknek, hol van esélyünk az elhelyezkedésre, milyen körülményeket és fizetést várhatunk az adott területen, mit kellene fejlesztenünk, tanulnunk, hogy megfelelő munkát kapjunk).

A legfontosabb cél, hogy tudatosuljon az ön- és pályaismeret fontossága, végiggondolják a fentieket a résztvevők, és álláskeresés, egy adott állásra való jelentkezés előtt informálódjanak, gondolkodjanak.
Tudatosítsuk, hogy érdemes meghatároznunk a "célállást". A jelentkezéskor azt kell hangsúlyozni, ami az adott állásnál fontos, és ami jellemző ránk. A munkáltató azt szereti, ha szívesen végezzük a munkát, érdekel minket. Ehhez szükség van a fentiekre.
Ne előadást tartsunk, hanem érjük el, hogy maguk találjanak rá a válaszokra, maguk hozzanak példákat, vitassák meg az esetleg felmerülő ellenérveket.

Ez az a téma, aminél jó, ha van lehetőségünk munka-pályaanácsadót (diáktanácsadót, pályaorientációs tanárt) meghívni.
Ezt részben helyettesítheti, ha lehetőségünk van az órán internethasználatra. Ideális az, ha - különösen a felmérős eljásárok kitöltésénél - egyéni internethasználat is lehetséges (a lehetőségek bemutatása után, amelyet kiscsoprtban érdemes kipróbáltatni)

Folyamat:
 
(Forrás - amely a felteendő kérdéseket és az internetes forrásokat is tartalmazza: Kukla Mária módszertani útmutatója a számítógépes pályatervezési rendszerek alkalmazásához)

1.          Személyes erőforrásaink feltárása, életpályánkkal kapcsolatos igényeink megfogalmazása

2.         A továbbtanulási és pályalehetőségek feltárása

3.         A személyes profil és a pályaprofil megfeleltetése, a pályalehetőségek értékelése

4.         A továbbtanulási és a pályalehetőségek közötti választás

5.         A pályacél megvalósításaA következő anyagokat ajánlom segítségül:

Pályaismeret:
Milyen tulajdonságok fontosak a szakmák szempontjából? Interaktív anyag (Pályakezdő kalauz)
A foglalkozások részletes bemutatása a Nemzeti Pályaorientációs Portálon
          Lehetőségek: keresés a foglalkozás neve alapján (egyszerű keresés) vagy "böngészhetsz" a lehetséges foglalkozások között munkaterület alapján (pl ipar/élelmiszeripar/élelmiszergyártók) (Sajnos, az összetett keresés nem működik)
          Amit megtudsz: tevékenységek, körülmények, jövőkép, képességek szükségessége, munkamód (utóbbiak nem minden szakmánál találhatóak meg)
Vesd össze saját képességeiddel, munkamódoddal! (L. az Önismeretnél bemutatott anyagokat)
A szakmák munkaerő-piaci jellemzői www.palyasugo.hu  - keresetek, elhelyezkedési és munkahely-megtartási lehetőségek, perspektíva - nagyon értékes, de eléggé bonyolult rendszer

Önismeret

Alapok
Mit érdemes végiggondolni? (Pályakezdő kalauz)
Felmérő eljárások (kérdőívek, ellenőrző listák) a a Nemzeti Pályaorientációs Portálon - Általános, felnőtt korosztálynak szóló kérdőívek
             Sajnos, ezen kérdőívek kitöltése, kiértékelése csak interneten keresztül lehetséges. Az internetes kiértékelsés nem mindig ad tökéletes képet! Ha nem egyezik azzal, amit magunkról gondlunk, lehet, hogy nekünk van igazunk! A legfontosabb, hogy lássuk, mit kell magunkról végiggondolnunk!

 
Ha nincs lehetőségünk internethasználatra, gyűjtsünk ki annyi kérdést, amennyire energiánkból tellik, és ajánjuk végiggondolásra!
Amennyiben sikerül megszereznem a kérdőívek dokumentumváltozatát, elérhetővé teszem az oldalról.