Mi az a vállalkozás, miért vállalkozzak?

 

Mi is az a vállalkozás?
A vállalkozás szó nyilván előtted sem ismeretlen, de mit is jelent valójában? A kifejezés francia őse (entreprise) eredetileg "közvetítést" jelentett, és már évszázadokkal ezelőtt használták építtetőkre, kereskedőkre.

Mára az eredeti jelentés kicsit megváltozott, a vállalkozás szó olyan üzletszerű gazdasági tevékenységet jelent, amelynek során felhasználunk tárgyi, anyagi eszközöket, munkaerőt, és amelynek célja a jövedelemszerzés.

Magyarországon a legújabb korban az 1980-as évek elején jelentek meg először a nagy állami vállalatok mellett kisvállalkozások, gazdasági munkaközösségek. Napjainkban, piacgazdasági körülmények között a különböző méretű és jogállású vállalkozások egyidejű jelenlétét figyelheted meg. Életünk minden színtere folyamatos változáson megy keresztül, ami döntések sorozatát igényli. Talán éppen most neked is döntened kell, merre tovább.

Megfordult-e már a fejedben, hogy esetleg saját cégedben találd meg jövendő tevékenységi és életformádat?

 

Miért vállalkozzak?
Ki vagyok én? Hol tartok most? Magadban biztosan gyakran feltetted már ezeket a kérdéseket. Családoddal élsz, anyagilag valószínűleg függő helyzetben. Lehet, hogy szeretnél már saját lábadra állni. Az is lehet, hogy már meg is próbáltad. Talán még kissé bizonytalan vagy önmagadban, nem ismered a benned rejlő erő mértékét. Mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei.

Ha törekszel önmagad megismerésére, értékeled és használod képességeidet, és próbálod leküzdeni gyengeségeidet, máris eredményt értél el.

Az életforma váltására vonatkozó döntés nem könnyű. A változtatás és valami új létrehozása nagyon sok energiát igényel.

Mi lehet az energia forrása? Valószínűleg nincs nagyobb erő, ami az embert cselekvésre késztetné, mint ha élete kizökken a rendes kerékvágásból. Például egy olyan döntési helyzet, amilyenben most te is vagy, nagyobb ösztönzést adhat arra, hogy változtass és legyőzd a tehetetlenséget.

Mégis mikor következhet be, hogy a "kizökkenés" okozta változás éppen új vállalkozásod létrejöttét eredményezi és nem egyebet? Ez akkor lehetséges, ha a - vállalkozást elindító - döntés akkor születik meg, amikor az egyszerre kívánatos és lehetséges.

 

Tovább - Az egyéni vállalkozás »
Tovább - A társas vállalkozás »
Tovább - Az ideális vállalkozó »
Tovább - A kockázatvállalás »
Tovább - A vállalkozói lét előnyei »
Tovább - A piac feltérképezése »
Tovább - A piackutatás »
Tovább - Az ötlet fontossága »
Tovább - Az ötletek begyűjtése »
Tovább - Pénzforrások »
Tovább - A franchise »
Tovább - Mi az a SWOT »
Tovább - Az üzleti terv »
Tovább - A marketingről »
Tovább - A marketingről részletesen »
Tovább - Az arculat »
Tovább - A logó »
Tovább - A hirdetés »
Tovább - A vevők és az internet »